beeuwkes

Direct contact
070 - 31 43 000

Nieuws

Voorbehoud bouwkundige keuring opgenomen in modelk

24 januari 2018

Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren woensdag in een Kamerbrief.

De branche- en consumentenorganisaties NVM, VBO Makelaar, VastgoedPRO, Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond zijn het hierover eens geworden.

De vijf organisaties gebruiken allemaal hetzelfde modelcontract, dat uitgaat van een soort standaardsituatie bij de aankoop van een woning. Het contract kan wel worden aangepast aan de omstandigheden. Ook mogen partijen afwijken van wat er in de modelovereenkomst staat.

De partijen hebben met elkaar overlegd over de mogelijke risico's die huizenkopers lopen als zij afzien van voorbehouden.

Van de koop afzien

Consumenten die een voorbehoud van financiering of een voorbehoud van de bouwkundige keuring opnemen in het koopcontract, kunnen zonder bijkomende verplichtingen van de koop afzien als blijkt dat de hypotheek niet rond komt, of als de beoogde woning meer bouwkundige gebreken blijkt te hebben dan eerst gedacht.

"De markt neemt hiermee zelf een stap om ervoor te zorgen dat de risico’s die consumenten lopen, verkleind worden", schrijft Ollongren.

Als bij de aankoop van een huis de modelovereenkomst wordt gebruikt, is het verplicht om in het definitieve contract expliciet duidelijk te maken op welke punten er afgeweken wordt. In het geval van de voorbehouden wordt de tekst in het contract doorgehaald. De organisaties hopen dat dit "het bewustzijn" bij kopers vergroot.

Ook zal er in het nieuwe modelkoopcontract expliciet worden gewezen op de risico’s als mensen besluiten af te zien van de voorbehouden van financiering en bouwkundige keuring. 

< naar het nieuws overzicht